Veelgestelde vragen
-
Waar kan ik een reizigersadvies ivm de nodige vaccinaties krijgen?
U kunt bij ons helaas niet terecht voor reizigersadvies en bijbehorende vaccinaties. Voor reizigersadvies kunt u terecht bij een (huis)arts, die hiervoor een speciale cursus heeft gevolgd. In de omgeving zijn er verschillende huisartsen die dit advies aanbieden. U hoeft daarvoor geen patiënt bij hen te zijn. Informatie over reizigersvaccinaties kunt u ook verkrijgen via de website GGD Reisvaccinaties.
-
Kan ik ivm ziekte een doktersverklaring krijgen van mijn huisarts?
Op advies van het KNMG geven wij geen medische verklaring van deze strekking af. Dit negatief advies van de KNMG kunt u zo nodig op de praktijk afhalen of hieronder downloaden.
-
Kan ik zelf bepalen door welke arts ik wordt geholpen?
Er zijn 3 vast huisartsen werkzaam in onze praktijk. Indien u een voorkeur heeft voor één van de artsen, kunt u dit melden bij het maken van een afspraak met de assistente. Houdt u er alstublieft wel rekening mee dat u in dat geval soms wat langer moet wachten op een afspraak. In principe is de afspraak dat de arts die met uw gezondheidsklacht bezig is dit ook opvolgt en afmaakt. Voor een nieuwe klacht kunt u terecht bij een van de andere huisartsen.
-
Hoe kom ik aan een medicijnpaspoort?
Dit kunt u bij uw Apotheek aanvragen, zij hebben al uw medicatiegegevens. Ook in het online patientenportaal is het mogelijk een medicatie overzicht te downloaden.
-
Waarom krijg ik een ander merk medicijn van de apotheek?
Ander merk medicijn
Het kan om verschillende redenen voorkomen dat u medicijnen van een ander merk krijgt voor geschreven. U kunt hierbij denken aan leveringsproblemen van bepaalde merken. Daarnaast heeft de overheid de apothekers verplicht contracten aan te gaan met de zorgverzekeraars. Hierin wordt beschreven welk merk de apotheker mag verstrekken.
Voor vragen omtrent geleverde medicijnen door de apotheek verwijzen wij u naar de apotheek. Zij kunnen u uitleggen waarom een merk medicijn gewijzigd wordt.
-
Kan ik voor een rijbewijskeuring bij mijn eigen huisarts terecht?
Wettelijk is het toegestaan dat een keuring door de eigen huisarts wordt gedaan. Toch doen wij geen rijbewijskeuringen voor eigen patiënten. Wij huldigen het standpunt dat uw geschiktheid om aan het snelverkeer deel te nemen het beste bepaald kan worden door een onafhankelijke huisarts.
-
Hoe kan ik een wilsverklaring opstellen?
U kunt uw wensen voor de zorg aan het einde van uw leven op papier zetten. Dit heet een wilsverklaring.
U kunt bijvoorbeeld opschrijven:
-
- welke behandelingen u nog wel of juist niet wilt
- of u wel of niet gereanimeerd wilt worden bij een hartstilstand
- wie beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt (vertegenwoordiger)
Wanneer u uw wensen op papier heeft gezet adviseren wij u een gesprek te plannen met de huisarts om deze te bespreken. Na het gesprek wordt uw wilsverklaring toegevoegd aan uw dossier
Voor meer informatie en voorbeelden voor het opstellen van een wilsverklaring, klik hieronder.
-
-
Hoe denkt uw huisarts over euthanasie?
Bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden kan een arts worden gevraagd uw leven te beëindigen d.m.v. euthanasie. Euthanasie of hulp bij zelfdoding is nog steeds strafbaar. Uitsluitend een arts, die alle zorgvuldigheidseisen goed heeft nageleefd en de euthanasie of hulp bij zelfdoding heeft (aan)gemeld kan een beroep doen op bijzondere strafuitsluiting.
Uw huisartsen kunnen zich vinden in deze regelgeving. Zij hebben geen principiële bezwaren tegen de uitvoering van actieve euthanasie of tegen hulp bij zelfdoding, mits maar voldaan is aan alle zorgvuldigheidseisen.
Voor vragen rondom het levenseinde kunt u het beste een afspraak maken met een van de huisartsen.
-
Ik ben zwanger, wat nu?
Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap. Een zwangerschap brengt soms veel vragen en onzekerheden met zich mee. Vooral een eerste zwangerschap. Wat mag wel, wat mag niet, wat moet ik regelen enzovoort. Met al deze vragen kunt u terecht bij de verloskundige. In onze regio zijn verschillende verloskundige praktijken actief, zij begeleiden de meeste zwangeren bij zwangerschap en bevalling. Als er sprake is van bepaalde ziekten, of problemen bij vorige zwangerschappen of bevalling, wordt de begeleiding overgenomen door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit zal de verloskundige met u bespreken tijdens een intake gesprek. Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht op de website van de verloskundigenpraktijk van uw keuze:
- Verloskundigen ‘Thuis in verloskunde‘
- Verloskundigen ‘De Geboortezaak‘
- Verloskundigen ‘De Lekbrug‘
-
Hoe regel ik thuiszorg?
Bij thuiszorg of verpleegkundige hulp aan huis is veel mogelijk. U kunt hierbij denken aan:
- wondverzorging
- hulp bij wassen
- hulp bij aankleden
- toedienen van medicijnen
Contact opnemen
Iedereen kan en moet zelf contact opnemen met een van de verschillende thuiszorgorganisaties aanwezig in de regio voor verpleegkundige- of huishoudelijke hulp. U kunt onder andere bij onderstaande organisaties thuiszorg aanvragen.
-
Hoe kom ik in aanmerking voor huishoudelijke hulp, een scootmobiel, rolstoel of woningaanpassingen?
Voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn is er de regeling “Wet Maatschappelijke Ondersteuning” (WMO)
Contact
U kunt hiervoor contact opnemen met het WMO-loket via de gemeente. Deze wet regelt dat mensen met een ziekte, een fysieke of psychische beperking, hulp, ondersteuning of de voorzieningen krijgen die ze nodig hebben.