Op verzoek van de huisarts kan er een afspraak gemaakt worden bij de praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ).
Waarom een POH-GGZ in de huisartspraktijk?
Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH-GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische vragen op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.
Sinds 1 januari 2022 werkt Mazina van den Born in onze praktijk als POH GGZ. Zij werkt in haar behandelingen vanuit een holistische aanpak, waarbij zij aandacht heeft voor zowel lichaam als geest. Ook wel lichaamsgerichte benadering genoemd.
Wat is lichaamsgerichte begeleiding/ therapie?
Lichaamsgerichte therapie gaat verder dan praten en begrijpen. Een probleem los je namelijk niet altijd op door er alleen maar over te praten en het proberen te begrijpen. In plaats van te overdenken, ga je bij lichaamsgerichte therapie ervaren en voelen. Het lichaam speelt een belangrijke rol bij psychische klachten. Hoe meer je ingehouden spanningen en emoties los kan laten, hoe meer veerkracht er ontstaat. Je komt lekkerder in je vel te zitten en je komt meer in balans.
Wanneer is lichaamsgerichte therapie iets voor jou?
Het kan gebeuren dat het door een samenloop van omstandigheden jou allemaal teveel is geworden. Je voelt je uit balans. Stress, je chronisch moe voelen en vaak ook lichamelijke klachten zijn het gevolg daarvan. Als je merkt dat je hier moeilijk van herstelt, heb je de tekenen te pakken die zeggen dat je vast bent gelopen. Waarschijnlijk voel je ook wel dat het zo niet verder kan. Met lichaamsgerichte therapie help ik je de balans in je leven weer te herstellen en je veerkracht terug te krijgen. Zodat je meer ruimte en focus krijgt voor de belangrijke dingen in je leven.
Met verschillende methoden begeleid Mazina je op een ervaringsgerichte manier d.w.z. lichaamsgerichte oefeningen en houdingen, haptonomie, ademwerk, yoga en stretch, mindfulness, meditatie, als ook cognitieve gedragstherapie en ACT. Naast en als onderdeel van haar werk als POH GGZ geeft Mazina ook massage in de praktijk, dit zal zij soms ook tijdens de therapie inzetten. Meer informatie hierover lees je hier.
Over Mazina van den Born
Mazina van den Born en werkt al 30 jaar in de reguliere gezondheidszorg met werkervaring als verpleegkundige, trainer en coach, haptonoom, masseur en praktijk ondersteuner huisarts GGZ. Zij werkt vanuit de holistische benadering dat wil zeggen: de eenheid van lichaam en geest.
“Het is mijn passie om jou weer in contact te brengen met je levensverhaal, verlangens en gevoelens en samen te kijken hoe je weer in je kracht kan komen te staan. Met plezier reis ik een tijdje met jou mee zodat jij weer een stukje meer mag ontdekken over jezelf en je plezier, vrijheid en veerkracht mag hervinden.”
Hoe gaat het in z’n werk?
De POH-GGZ bespreekt tijdens de intake samen met u uw klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van uw klachten te praten en over wat u geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. De gesprekken duren 45 minuten.
Vervolgens adviseert de POH-GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn. Of je voor het vervolg weer naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij of zij niet met anderen praat over de zaken die je vertelt. De POH-GGZ werkt in het dossier van de huisarts.
Hoe maakt je een afspraak bij de POH-GGZ?
In overleg kan de huisarts je doorverwijzen naar de POH-GGZ en een afspraak maken.
Afspraken bij de POH GGZ dienen >24 uur te worden afgezegd. Indien u de afspraak niet op tijd heeft afgezegd of niet komt opdagen zijn wij genoodzaakt u hiervoor de kosten in rekening te brengen.