« terug naar vorige pagina

COPD spreekuur

COPD is een ziekte van de longen die niet kan genezen. Als u deze ziekte hebt kunt u last hebben van klachten als kortademigheid, hoesten, slijm,  piepen, moeheid en gewichtsverlies. Medicijnen helpen de klachten minder te maken, en een longaanval te voorkomen. Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD.
Om u zo goed mogelijk te ondersteunen bij deze ziekte hebben we een samenwerking met de fysiotherapeuten, apothekers en diëtiste.
Hebt u de diagnose COPD dan wordt u jaarlijks opgeroepen door onze praktijkverpleegkundige. Hieronder leest u wat er in de jaarlijkse controle allemaal wordt gedaan.

Jaarlijkse controle:

  • Vragenlijsten: Om uw gezondheidstoestand en ziektelast van de COPD te meten zijn er vragenlijsten ontwikkeld. U ontvangt 2 vragenlijsten via VIPLive/Topicus in uw mail, het invullen neemt ongeveer 5-10 min in beslag . Wij vragen u deze binnen 2 weken in te vullen.

 

  • Longfunctieonderzoek: Vrijwel iedereen met COPD heeft ‘m weleens gedaan: de blaastest. De uitslag laat zien hoe ernstig de longafwijking is en of er medicatie aanpassing nodig is.
    U wordt hier eens in de drie jaar voor opgeroepen tenzij u medicatie aanpassingen of een longaanval hebt gehad in het afgelopen jaar. De assistente roept u op wanneer u in aanmerking komt voor de longtest. De test duurt ongeveer 45min.

 

  • Fysiotherapie: Tijdens deze afspraak brengen we met behulp van een gesprek en een aantal testen uw lichamelijke gezondheid in kaart. Er wordt dan een inschatting gemaakt of u baat zou kunnen hebben bij kracht- of conditietraining en stellen we een behandelplan op.
    U wordt gebeld voor een afspraak bij de fysiotherapeut. Deze eerste afspraak wordt vergoed vanuit de basisverzekering en duurt ongeveer 45min. De vergoeding van de overige behandelingen is afhankelijk van de ernst van de klachten, wisselend tussen de 3 en 70 behandelingen. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar hun website.

 

  • Apotheek: In de apotheek wordt uw inademingskracht en techniek besproken. We vragen u uw inhalatiemedicatie (pufjes) mee te nemen. De afspraak bij de apotheek vindt in principe aansluitend aan de afspraak bij de fysiotherapie plaats en duurt ongeveer 15min. U hoeft niet te bellen om deze afspraak in te plannen.

 

  • Diëtiste: Eens in de drie jaar wordt u ook uitgenodigd door de diëtiste. Tijdens deze afspraak bespreekt zij met u of er in uw eetgewoontes mogelijkheden zijn om uw COPD te ondersteunen. Diëtiste Ukie Harkema belt u voor een afspraak. Bent u in het afgelopen jaar veel afgevallen dan mag u zelfstandig contact opnemen met Ukie Harkema om een tussentijdsgesprek te plannen.

 

  • Huisartsenpraktijk: De huisarts en praktijkverpleegkundige krijgen van de fysiotherapeut, apotheker en diëtiste een terugkoppeling over hun bevindingen en de door u ingevulde vragenlijsten. De praktijkverpleegkundige zal contact met u opnemen en de uitslagen met u bespreken. Indien nodig maakt zij een afspraak op de praktijk.